Δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

ΗΜΕΡΙΔΕΣ / ΔΡΑΣΕΙΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η βιωματική δράση με τίτλο: «Το Μαγικό Μολύβι: Βλέποντας Πέρα από τα Έμφυλα Στερεότυπα».
Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ανέλαβαν η Κοινωνική Λειτουργός κα Μαρία Παπαλαμπροπούλου και η Ψυχολόγος κα Μαρίνα Δέλλιου, μέλη του 5ου ΣΔΕΥ Κοζάνης, κατόπιν πρότασης και υποστήριξης της Συμβούλου Κοινωνικών Λειτουργών κας Σταυρούλας Κολοβού.

Η δράση φιλοξενήθηκε στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και απευθύνθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του 1ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας.

Στόχος της παρέμβασης ήταν η αναγνώριση και αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων, που συχνά αποτελούν τη βάση της ανισότητας και της έλλειψης σεβασμού. Μέσα από την αφήγηση της ιστορίας της Μαλάλα Γιουσαφζάι και τη χρήση διαδραστικών εργαλείων, όπως ο «Καθρέφτης των Στερεοτύπων», τα παιδιά κλήθηκαν να προβληματιστούν για τον τρόπο με τον οποίο οι «ταμπέλες» περιορίζουν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά, εκφράζοντας σκέψεις και προβληματισμούς και το όραμά τους για έναν κόσμο ισότητας και αλληλοσεβασμού, το οποίο αποτύπωσαν εικαστικά στις ομαδικές τους δημιουργίες.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται:

  • Στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας για την παραχώρηση του χώρου και τη ζεστή φιλοξενία.
  • Στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Βοίου για την υποστήριξη.
  • Στην Υπεύθυνη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης, κα Βασιλική Τσιαούση, για την πολύτιμη παρουσία και συμβολή της.

 

Οι Υπεύθυνες της Δράσης: Παπαλαμπροπούλου Μαρία και Δέλλιου Μαρίνα

Η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Κοινωνικών Λειτουργών: Σταυρούλα Κολοβού

 

Please follow and like us: