"Το λέει τ' αηδόνι"-το πιο αυθεντικό μου ταξίδι / Βιωματικό Σεμινάριο Δραματοθεραπείας στην ΕΔΠΕ

Συντονιστής: Τάσος Μπάμπαλης,
ψυχολόγος- δραματοθεραπευτής - θεατροπαιδαγωγός

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 
Ώρες: 16:00-20:00

Μέσα στο ταξίδι των σχέσεων έρχεται συχνά το ερώτημα της αυθεντικής συμπεριφοράς του άλλου, της αληθινά βιωμένης παρουσίας του, της ειλικρινούς του συνύπαρξης με εμάς. Μα και στη σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό τίθεται συχνά ένα παρόμοιο ερώτημα :"μου λέω αλήθεια;" ,"είμαι έτσι όπως νομίζω ότι είμαι;", "με αποφεύγω;". Το ενδεχόμενο μιας αυθεντικής στάσης απέναντι σε ό,τι συμβαίνει εντός μας μα και γύρω μας, πότε απελευθερωτικό, πότε απειλητικό, απλώνεται κάποια στιγμή στο ταξίδι μας και θέτει τα πράγματα αλλιώτικα, υπό αμφισβήτηση, φθαρτά. Τι να είναι, όμως, εκείνο που μένει, εκείνο που καθορίζει  μια τέτοια στροφή προς κάτι λιγότερο ψεύτικο και ποιές αντιστάσεις προβάλλουν; Πώς καταρρέει το κίβδηλο για να αποκαλύψει κάτι εγγενές που περιέχει μια διαφορετικού τύπου ροή και πώς αντιδρούν οι άλλοι στη μεταστροφή του υποκειμένου προς κάτι πιο δικό του;


Μέσα από ένα δημοτικό τραγούδι και ένα παραμύθι θα προσεγγίσουμε την έννοια της αυθεντικότητας ως μια διαδρομή προς τον Εαυτό και τον Άλλον. Οι συμμετέχοντες θα επεξεργαστούν ζητήματα που θα προκύψουν γύρω απ΄το θέμα της αυθεντικής έκφρασης, της αληθινής επικοινωνίας, του ανεπιτήδευτου ξεδιπλώματος στην εμπειρία. Θα χρησιμοποιηθούν ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις και παιχνίδια που θα αποκαλύψουν σχετικά ερωτήματα, όπως μουσικοκινητικές και θεατρικές δράσεις και δουλειά με το στοιχείο της Σιωπής. Η εργασία θα γίνει τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

Το δημοτικό τραγούδι, γέννημα μιας αυθεντικής κίνησης και το παραμύθι, προϊόν κι αυτό μιας παρόρμησης, μας καλούν σε μια εσωτερική δράση και διερεύνηση με μη καθημερινούς τρόπους .Το δημοτικό τραγούδι ως αρχετυπική έκφραση της ψυχής συμπυκνώνει όλα τα στοιχεία που συνιστούν το εσωτερικό ταξίδι του ανθρώπου μέσα στον κόσμο. Η συνήχηση ρυθμού, μελωδίας και λόγου στήνει μια ιαματική αλληγορία, αποκαλυπτική μέσα στην αφαιρετικότητά της. Σε αυτήν του την λειτουργία, το παραδοσιακό μέλος προσομοιάζει στην δραματοθεραπευτική διαδικασία, όπου μέσω της μεταφοράς, των συμβόλων και της αφηγηματικότητας το άτομο διερευνά προσωπικά εμπόδια και στηρίγματα στην δική του ψυχική διαδρομή. Παρόμοια διεργασία συντελείται και μέσα στο παραμύθι, όπου παρακολουθούμε την κίνηση του ήρωα από το έλλειμμα στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων και νέων τρόπων σύνδεσης με το τραυματικό περιβάλλον. Ανατρέχοντας, λοιπόν, σε αυτές τις "αχειροποίητες" δομές ενός ξεχασμένου πολιτισμού, θα ξεθάψουμε εργαλεία βοηθητικά για τον καθένα μας και θα δώσουμε τον χώρο σε αυτά τα δύο μέσα να μας παρασύρουν στην ανακάλυψη μιας άλλης ποιότητάς μας, που κάπου στο βάθος ακούγεται.

Κόστος συμμετοχής: 40?
Φοιτητικό / ανέργων: 20? 
Η κατάθεση γίνεται στην Eurobank 0026-0240-33-0101440747 στα ονόματα 
Σταύρος Καλός και Ευγενία Παλαβού (Ταμίας και Πρόεδρος της ΕΔΠΕ αντίστοιχα) και θα πρέπει να μας σταλεί με email ο αριθμός κατάθεσης, ώστε να κοπεί η αντίστοιχη απόδειξη.
Τα μέλη της Ένωσης που είναι οικονομικά ενήμερα για τα έτη 2014-2015 έχουν έκπτωση 50% στις δράσεις της ΕΔΠΕ.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Για πληροφορίες και αιτήσεις απευθύνεστε 
στην γραμματεία της ΕΔΠΕ 
(Τετάρτη 10.00-12.00 και Πέμπτη 18.30-20.00) 
Δανάης 5 τ.κ. 116 31 Αθήνα  
τηλ 210 7523682 
e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο Τάσος Μπάμπαλης σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δραματοθεραπεία στο Ινστιτούτο ΑΙΩΝ και παιδαγωγική θεάτρου στο ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ. Σπουδάζει κλασική κιθάρα και ερμηνεία της μουσικής με την Σμαρώ Γρηγοριάδου από το 2006. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την θεραπευτική χρήση του δημοτικού τραγουδιού με σχετικές παρουσιάσεις σε συνέδρια και εργαστήρια. Εργάζεται ως δραματοθεραπευτής και θεατροπαιδαγωγός στο Αίγιο και την Αθήνα.

Share

Ημερολόγιο άρθρων

May 2016
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5